40-годишен мъж е убил баща си снощи в павликенското село Лесичери. Сигналът е получен към 21:30 часа. След скандал синът е намушкал 65-годишния си баща няколко пъти с нож в областта на сърцето. Извършителят е задържан. Касае се за убийство на битова основа.

Има сведения, че синът е с психични отклонения и има данни, че е поставен под пълна забрана, каза комисар Коцев. Работихме изключително тясно с наблюдаващ прокурор от окръжна прокуратура Велико Търново. Задържаният е привлечен в качеството си на обвиняем и задържан за срок от 72 часа.

Другото убийство е станало в горнооряховското село Драганово. 43-годишен мъж е бил убит от мъж с психични отклонения. Сигналът за престъплението е получен вчера в 16:30 часа. Мъжът е намерен в къща с видими следи от насилие. При последвалата аутопсия се е установило, че смъртта е настъпила вследствие на мозъчен кръвоизлив, предизвикан от побой. В резултат на проведените бързи действия е установен и задържан приятел на жертвата, с когото са имали пиянски запой. Възникнал е скандал, прераснал в побой, в резултат на което 43-годишният мъж е умъртвен.

Извършителят е на 45 години и е с психични отклонения. Диагнозата е шизофрения. Той е бил настанен в психиатричната болница в с. Церова кория, където всъщност е и задържан, обясни комисар Живко Коцев.

Комисар Коцев обясни, че не са чести случаите, при които извършителите на криминални престъпления са с психични отклонения.

Процесуално следствените действия и по двата случая са извършени под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново. Образувани досъдебни производства. Събрани са достатъчно доказателства, уличаващи извършителите.

В петък бяха открити петима души от едно семейство, убити в апартамента им в кв. "Гоце Делчев". Намерените тела са на 79-годишната Здравка Савова, 54-годишната й дъщеря Наталия Савова, 55-годишният съпруг на Наталия - Васил Савов и двамата им синове - 27-годишният Владимир и 21-годишният Георги. Труповете бяха открити, след като съседи на семейството отключили входната врата, заради теч от апартамента на Савови. Синовете са били с психични отклонения. Засега не се знае още как е станало убийството. По първоначална информация единият син е убил роднините си. Вчера обаче министър Цветанов изнесе версия и че бащата се е прострелял сам.


Анкета: Каква е адекватната психиатрична помощ?